Gepubliceerd op 28-1-2021

Mag ik mantelzorg verlenen ondanks de avondklok?

Er geldt een avondklok om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Dat betekent dat je tussen 21:00 uur en 4:30 uur niet op straat mag zijn. Dat is in de meeste situaties geen probleem, maar kan lastig zijn als je ’s avonds mantelzorg moet verlenen aan een ouder, kind, vriend of iemand anders. De overheid heeft een aantal uitzonderingen gemaakt voor de avondklok. Hiertoe behoort ook mantelzorg. Dat betekent dat je zorg kunt blijven verlenen. Tenminste, als het niet mogelijk is om dit op eenander moment op de dag te doen. Bovendien dien je een verklaring bij je te hebben, waarmee je kunt aantonen welke zorg je moet verlenen en waarom je dus op straat bent.

Tip: twijfel je of je mantelzorger bent? Dit is geen officiële titel. Zorg je voor je ouders, een kind, vriend of iemand anders in je omgeving? Dan ben je mantelzorger en kan de uitzondering op de avondklok dus ook voor jou gelden.

Kan de mantelzorg op een andere tijd?

De avondklok geldt voor iedereen. Ondanks de uitzondering voor mantelzorg is het belangrijk om na te gaan of de zorg op een ander moment zou kunnen. Lukt het bijvoorbeeld om te schuiven met de tijden door ’s morgens je vader, moeder, zoon of vriend te bezoeken en verzorgen? Alleen als het echt niet anders kan dan tijdens de avondklok heb je een geldige reden om toch op straat te zijn. Als je op straat bent om mantelzorg te gaan verlenen of om terug naar huis te gaan kan de politie of een handhaver je aanhouden en vragen waarom je buiten bent. Het is belangrijk dat je kunt aangeven wat je gaat doen of gedaan hebt. Bovendien heb je een verklaring nodig, waarmee je dat ook schriftelijk kunt aantonen. Hieruit moet blijken dat je mantelzorg verleent en waarom dit niet op een ander moment op de dag.

Verplicht: Eigen verklaring avondklok

De verklaring die je nodig hebt om ook tijdens de avondklok noodzakelijke mantelzorg te mogen verlenen heet de Eigen verklaring avondklok. Je kunt die downloaden op de website van de Rijksoverheid.

Hoe vul ik de Eigen verklaring avondklok voor mantelzorgers in?

Heb je de Eigen verklaring avondklok gedownload? Je kunt die afdrukken of digitaal invullen en meenemen op bijvoorbeeld je smartphone. Vul het formulier op de volgende manier in:

1. Gegevens
Vul je persoonlijke gegevens in. Het gaat om je voorletters, achternaam, adres gegevens en geboortedatum. Daarnaast geef je aan vanaf welke datum tot en met welke datum je tussen 21:00 uur en 4:30 uur buiten moet zijn. Zo kun je het formulier in één keer invullen voor een langere periode.

Tip: de avondklok geldt in ieder geval tot de nacht van 2 op 3 maart 2021. Moet je de mantelzorg tijdens de gehele periode tijdens de avondklok blijven bieden? Vul dan de 2e in als (voorlopige) einddatum

2. Hulp voor iemand anders
Vink op het tweede blad aan ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’. Gebruik de toelichting om aan te geven wat je doet. Licht bovendien toe waarom dit tijdens de avondklok moet, zodat je dit niet iedere keer hoeft uit teleggen als de politie of een handhaver je erom vraagt. Je mag het formulier geprint of digitaal bij je hebben.

Tip: lukt het printen niet of weet je niet hoe je het formulier digitaal mee kunt nemen? Je vindt tips op de website van de Rijksoverheid.Op straat kan de politie of een handhaver je vragen om deze Eigen verklaring avondklok en een identiteitsbewijs. Toon op die manier aan dat je buiten bent om mantelzorg te verlenen en bewijs wie je bent.

Maakt het uit aan wie ik mantelzorg verleen?

Het maakt niet uit aan wie je mantelzorg verleent. Als je daarvoor tijdens de avondklok op straat moet zijn geldt er voor jou een uitzondering. Belangrijk is dat je aan kunt tonen wie je verzorgt en waarom dit tijdens de avondklok moet gebeuren. Lukt het om de tijden te schuiven en overdag de zorg te bieden? Dan geldt het dringende advies om dit te doen, zodat je tijdens de avondklok niet op straat hoeft te zijn.

Tip: er gelden meer uitzonderingen op de avondklok als het gaat om zorg. Moet je bijvoorbeeld (zelf) met spoed naar het ziekenhuis of de huisartsenpost? Je hebt dan zelfs geen verklaring nodig. En moet je naar iemand die dringend je hulp nodig heeft? Ook dat mag, al heb je er een verklaring voor nodig. Bovendien moet het noodzakelijk zijn om tijdens de avondklok naar die persoon toe te gaan, omdat dit niet op een ander moment kan.

Kom je er ondanks de bovenstaande voorbeelden, richtlijnen en regels toch niet helemaal uit? Of kun je hulp gebruiken bij de regeltaken rondom de zorg die je wilt bieden? Een Zorggenoot kan je helpen. Neem contact met ons op, dan leggen we je graag uit wat er mogelijk is.