Gepubliceerd op 11-2-2021

Hoe combineer je mantelzorg met een vaste baan tijdens de avondklok?

Mantelzorg en baan combineren tijdens avondklok

Misschien heb je het als mantelzorger met een vaste baan al niet makkelijk, en dan kwam daar onlangs ook nog de avondklok bij. Hoe ga je daar goed mee om? Wat doen anderen om hun ouders toch op tijd de medicijnen toe te dienen? Of ze naar bed te brengen zonder al om acht uur de lakens open de hoeven slaan? We delen 8 tips om jouw vaste baan, de mantelzorg én de avondklok te combineren, ook al zal dat misschien niet altijd makkelijk zijn.

Tip: móet je toch op pad tijdens de avondklok, omdat het niet anders kan? Dat mag. Er geldt een uitzondering als je een ingevulde Eigenverklaring avondklok bij je hebt zie; Blog Zorggenoot - Mantelzorg avondklok.

Tips voor werkende mantelzorgers

Je wilt als werkende mantelzorger natuurlijk de beste zorg bieden, maar ook voorkomen dat je baan eronder lijdt. Hoe krijg je dat goedvoor elkaar? We verzamelden 8 tips, waarvan je er 5 meteen in de praktijk kunt brengen door ze te overleggen met je werkgever:

•  Werk thuis
Als het goed is werk je natuurlijk al zoveel mogelijk thuis. Probeer daarin zoveel mogelijk flexibiliteit in te bouwen om zorg te bieden op de momenten dat dit nodig is. Maak met je werkgever of leidinggevende duidelijke afspraken over je werktijden, door bijvoorbeeld tijdens de avondklok nog even door te werken. En kun je in jouw functie niet thuiswerken? Dan hebben we een paar andere handige tips voor je:

•  Aangepaste werktijden
Kun je misschien eerder op de dag beginnen of juist later starten? Zo ben je misschien al ’s middags thuis om meteen even langs je ouders te rijden. Of begin later op de dag, zodat je eerst de zorg kunt bieden en daarna aan de slag gaat.

•  Meer werken in minder dagen
Werk je fulltime op basis van 5 dagen? Misschien kun je gedurende 4 dagen meeruren maken, zodat je de vijfde dag vrijmaakt om de zorg te kunnen bieden die zo hard nodig is. En werk je parttime? Door de uren in minder dagen te maken bespaar je reistijd en houd je meer tijd over om te zorgen.

•  Plan (maanden) vooruit
Weet je al dat je over een aantal maanden waarschijnlijk meer zorg zal moeten bieden? Of keert de intensieve zorgperiode ieder jaar terug? Plan langer vooruit, bijvoorbeeld door aan te geven in welke maanden je méér en daarna juist mínder kunt werken.

•  Zet overuren in
Heb je overuren gemaakt, en doe je daar normaal gesproken weinig mee? Gebruik ze om af en toe wat later te beginnen of eerder te stoppen. Of spaar ze op, zodat je ze in één keer kunt inzetten om een hele dag vrij te nemen.

Tip: breng je werkgever op tijd op de hoogte van wat er speelt en voor wie je zorgt. Je zal merken dat er veel meer begrip voor is als je daar open over bent. Het is niet nodig om alle details te delen, maar het voorkomt verrassingen bij je leidinggevende of andere betrokkenen.

Structurele oplossingen bij mantelzorg

Ben je al langere tijd mantelzorger en zoek je naar eenmeer structurele oplossing, in ieder geval voor de komende periode? Met 3 extratips voorkom je dat je het schema iedere week opnieuw rond moet krijgen:

•  Deel je functie
Ben jij echt de enige die alle taken die je hebt kan uitvoeren? Misschien kun je sommige taken overdragen aan een collega. Probeer verantwoordelijkheden te delen, zodat je flexibeler bent om zorg te bieden op de momenten dat dit nodig is.

•  Wisselen van baan
Werk je voor een grotere organisatie en zijn er functies beschikbaar met minder verantwoordelijkheden of andere werktijden? Misschien kun je (tijdelijk)wisselen van baan.

•  Werken in deeltijd
Kun je jouw vaste baan met een fulltime-contract omzetten naar een parttime-aanstelling? En is dit ook financieel haalbaar? Je krijgt dan structureel meer tijd om (tijdelijk) meer zorg te kunnen bieden.

Tip: wist je dat er 3 verlofregelingen beschikbaar zijn, zowel voor mantelzorgers als voor ieder ander die (tijdelijk) zorg biedt aaneen naaste? Ontdek of je gebruik kunt maken van calamiteitenverlof, kortdurend of langdurend zorgverlof
Blog Zorggenoot - Soorten verlof.

Heb jij nou ook het gevoel dat een Zorggenoot jou kan helpen?