Merk je aan bepaalde medewerkers dat ze hun overuren vaker meteen opnemen of eigenlijk nooit meerdere vakantiedagen opbouwen? Bellen ze in hun pauze vooral voor privézaken of heb je gewoon het idee dat er misschien meer speelt? Als het verzuim onder medewerkers toeneemt kan er natuurlijk van alles aan de hand zijn.
In een groeiend aantal gevallen gaat het om de mantelzorg die medewerkers verlenen. Ze zorgen voor hun partner, ouder(s), kinderen of andere naasten. Soms is dat een uurtje in de week of misschien eenmalig, maar vaak ook gaat het om meerdere uren per week gedurende een (veel) langere periode.
Wat kun je als HR-manager of werkgever doen als je merkt dat het verzuim toeneemt? Wij zetten voor je op een rij wat er aan de hand kan zijn. En hoe je het bespreekbaar kunt maken, om in overleg te zoeken naar een passende oplossing.
Als het verzuim onder medewerkers toeneemt kan dat komen door de (mantel)zorg die ze aan naasten verlenen. Gaat het om langdurend werkverzuim, bijvoorbeeld voor een periode van 2 weken of langer? Dit is een typisch voorbeeld van (intensieve) mantelzorg, vooral als dat vervolgens langer duurt of zelfs over een periode van jaren aanhoudt.
In sommige organisaties neemt het verzuim toe van zo’n 11% tot maar liefst 18% of meer tijdens het eerste jaar, sinds de zorg voor een naaste is begonnen. In het tweede jaar neemt dat zelfs toe naar 24%, waardoor het verzuim veel hoger ligt dan in de periode daarvoor.
Dat het verzuim onder mantelzorgende medewerkers toeneemt is een belangrijk teken aan de wand. Toch valt het niet altijd mee om dit te herkennen of vast te stellen, omdat medewerkers er lang niet altijd makkelijk over spreken.
Veel medewerkers ervaren angst voor hun carrière(perspectief) of vinden het gewoon lastig om over privézaken te spreken. Ze proberen de reguliere uren te blijven werken, door vrije tijd in televeren om toch voor hun naaste te kunnen zorgen. Met name medewerkers die lange werkweken maken en intensieve (mantel)zorg verlenen houden dat over het algemeen niet lang vol.
Zo’n 17% gaat uiteindelijk toch minder werken, en 7% stopt na 2 jaar zelfs helemaal met werken.
De mantelzorg heeft op die manier enorme gevolgen voor medewerkers, net als voor de organisaties waar zij werken. De uitval loopt enorm op, en in aanloop daar naartoe neemt de productiviteit zienderogen af.
Het blijkt ontzettend belangrijk om als werkgever, HR-manager of leidinggevende de drempel te verlagen om hierover met de medewerker in gesprek te gaan. Er zijn verlofregelingen beschikbaar voor medewerkers die (mantel)zorg verlenen en met de juiste ondersteuning vanuit de werkgever beperkt dit het verzuim en de uitval.
Sterker nog, door al in een vroeg stadium met elkaar in gesprek te gaan ontstaat er een goede basis voor meer duurzame productiviteit. Neem daarom goed de tijd om met de medewerker in gesprek te gaan, stel vragen over de situatie en geef aan dat het in jullie beider belang is om er samen een geschikte oplossing voor te vinden.
Blijken medewerkers waaronder het verzuim toeneemt inderdaad mantelzorg voor een naaste te verlenen? Met 3 handige tips voer je een fijn gesprek, om daarmee samen naar een oplossing te zoeken:
Tip: benieuwd naar de mogelijkheden buiten de organisatie? Onze ervaringsdeskundigen en anderen vertellen je graag meer over welke praktische hulp en ondersteuning er beschikbaar is, speciaal voor mantelzorgers (met een baan).
Merk je dat het verzuim onder medewerkers toeneemt en ben je benieuwd wat er aan de hand kan zijn? Misschien gaat het om mantelzorg, ondanks dat medewerkers zichzelf wellicht niet als mantelzorger zien of daar liever (nog) niet over praten. Als er spraken is van mantelzorg heb je vaak te maken met een delicate situatie, maar daar zijn gelukkig ook goede oplossingen voor.
In de info-pack leer je o.a. wat de uitdagingen en behoeftes van de werkende mantelzorger zijn en hoe je daar als organisatie op in kunt spelen.Lees meer
Accountmanager