Zo’n 21 procent van alle medewerkers combineert werk met mantelzorg. En toch valt het niet mee om ze aan te wijzen, zelfs niet binnen een team of afdeling waar je iedere dag mee samenwerkt.
Maar liefst 1 op de 3 van die mantelzorgers werkt 36 uur per week of meer en combineert dat met 8 uur mantelzorg. Het vraagt veel van medewerkers, die hun zorg-inzet toch liever niet aan de grote klok hangen. Hoe komt dat? En belangrijker nog, wat kun je vanuit HR of binnen de organisatie doen om er wél met ze over te spreken? Maar liefst 18% van het verzuim wordt veroorzaakt door mantelzorg, terwijl een goed gesprek vaak al sterke aanknopingspunten biedt om tot oplossingen te komen.
Hoe kom je erachter wie er zorgt voor naasten, als mantelzorger of door ‘gewoon een paar uur in de week’ mee te helpen. Veel mantelzorgers zullen zichzelf niet snel zo noemen. Dat maakt het extra lastig om ze te herkennen en erover met ze in gesprek te gaan.
Om mantelzorgers makkelijker te herkennen kun je letten op minder opvallende signalen, die verraden dat ze mogelijk zorgen voor iemand in hun directe omgeving. Je kunt denken aan:
Dat mantelzorgers terughoudend zijn heeft te maken met een aantal redenen:
Bovendien blijkt dat veel medewerkers die zorg verlenen zich niet als mantelzorger zien. Het is voor hen niet meer dan logisch en de normaalste zaak van de wereld. Ze verwachten er daarom geen hulp bij.
Door in ieder geval de drempel te verlagen heb je binnen de organisatie de mogelijkheid om het beter bespreekbaar te maken. Dat kan best lastig zijn, dus we helpen je met deze 5 tips graag op weg:
Steeds meer organisaties ontdekken dat hun medewerkers zorg verlenen. Bovendien lukt het ze om ze daarbij te ondersteunen of er in ieder geval over in gesprek te gaan. Er zijn allerlei initiatieven gestart om vanuit HR makkelijker met medewerkers te spreken over mantelzorg of de hulp en zorg die ze bieden aan een naaste.
Uit de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat het bij elkaar brengen van kleine groepjes (mantel)zorgers helpt om ze hun ervaringen uit te laten wisselen. Zo’n ‘twee handen vol’ aan deelnemers lijkt de ideale manier om de drempel laag genoeg te houden en toch voldoende verschillende ervaringen te verzamelen.
Dus ben je vanuit HR of een ander deel van de organisatie benieuwd naar wie er mantelzorg verlenen of welke medewerkers hun naasten gewoon af en toe een handje helpen? Meld je aan voor een gesprek met een van onze specialisten, zij kunnen je daar uitstekend bij kunnen helpen.
In de info-pack leer je o.a. wat de uitdagingen en behoeftes van de werkende mantelzorger zijn en hoe je daar als organisatie op in kunt spelen.Lees meer
Accountmanager