Verhalen van mantelzorgers

De verhalen van mantelzorgers zijn de reden waarom wij Zorggenoot zijn gestart en waarom wij dit zo belangrijk vinden. Een aantal mantelzorgers die zijn geholpen door Zorggennoot, doen hier hun verhaal. 

Corinne (48)
'Wij hadden eigenlijk geen idee wat Parkinson inhield'

“Wanneer ik me mantelzorger voelde? Dat weet ik echt niet meer, al was ik er toen vast al een hele tijd mee bezig,” vertelt Corinne. Ze nam samen met haar man de zorg voor haar schoonvader op zich, toen haar schoonmoeder overleed. Hij had de ziekte van Parkinson en daar wist het stel eigenlijk niets van. “Achterafzijn we flink van het kastje naar de muur gestuurd.” 

‘Dat doe je toch gewoon?’

“We wisten natuurlijk dat mijn schoonvader de ziekte vanParkinson had. Maar wat dat precies inhield? Daarvan hadden we eigenlijk geen idee.” Samen deden ze wat ze vonden, bijvoorbeeld door regelmatig op bezoek te gaan, voor de maaltijden te zorgen en hem natuurlijk gezelschap te houden wanneer ze dat konden.  

“Hij werd vaak ’s nachts wakker en belde ons dan in paniek op. Na verloop van tijd wisten we al dat hij het zou zijn als midden inde nacht of vroeg in de ochtend ineens onze telefoon ging.” Een van beiden nam de telefoon op, terwijl de ander in de kleren schoot om er in razende vaart naartoe te rijden en hem gerust te stellen. “Is dat dan mantelzorg? Dat doe je toch gewoon voor je familie?” Van de huisarts naar de gemeente en terug“We hadden natuurlijk wel door dat we dit zelf niet vol zouden houden, dus dat we hulp nodig hadden. Die hulp probeerden we te regelen, maar we hadden geen flauw idee waar we moesten beginnen.” En dat kwam het stel duur te staan, omdat ze regelmatig van het kastje naar de muur werden gestuurd.“De huisarts kon ons niet veel vertellen, hij had te maken me t strikte privacyregels. En de gemeente kon vervolgens geen concrete instructies delen om de gerichte hulp aan te vragen.” Het stel zocht op internet verder naar hulp en uitleg, maar kwam ook daarmee eigenlijk niet verder. “Gelukkig kwamen we via Zorggenoot in contact met mantelzorgmakelaar Karla."

Gericht hulp en werk uit handen

"Zij wist gelukkig veel beter dan wij welke mogelijkheden er waren voor ondersteuning. Het heeft ons en mijn schoonvader enorm geholpen, omdat ineens precies duidelijk werd hoe we welke hulp moesten aanvragen.”Samen hebben ze veel meer tijd kunnen steken in uitstapjes met hun (schoon)vader. Ze liepen niet meer van het kastje naar de muur, al deden ze natuurlijk nog wat ze konden om hem zo goed mogelijk te verzorgen.“ Zorggenoot heeft ons goed geleerd wat we wel konden aanvragen en wat niet. Daarnaast leerden we hoe dat werkt, waar we moeten zijn en hoe we de beste kans maken omde hulp daadwerkelijk te ontvangen. We zijn ontzettend blij met al het werk dat Karla ons uit handen heeft genomen.”

Lees ook de andere verhalen van mantelzorgers

Leidy (62)
'Ik heb tijd teruggekregen die ik als mantelzorger niet meer had'

Leidy zorgt voor haar man, die vroegtijdige dementie heeft.Ze probeerde een tandemfiets voor hem te regelen, maar haar aanvraag werd onverwacht afgewezen door de gemeente. Samen met Zorggenoot Corinne lukte de aanvraag alsnog en kreeg ze de kostbare tijd terug om met haar man door te brengen.

Peggy (51)
'Ik merkte dat Isa echt naar me luisterde en naast me stond'

Peggy zorgt voor haar demente man en wilde een traplift aanvragen om hem te douchen. Ze doet er alles aan om samen te kunnen blijven wonen. De traplift kwam er zelfs met hulp van Zorggenoot helaas niet, maar de persoonlijke aandacht heeft haar wel ontzettend goed gedaan. “Ik kreeg weer hoop en vond een manier om met de frustraties om te gaan.”

Melanie (65)
'Ik was een beetje huiverig om de hulp van Zorggenoot in te schakelen'

Melanie zorgt voor haar ouders. En dat doet ze met volledige overgave, omdat ze hen aanbood bij haar in te komen wonen. Het was de enige manier om ze de zorg te bieden ze nodig hebben. Pas later bleek hoeveel tijd en aandacht erin gaat zitten en wat dit ook financieel betekent. Melanie was in eerste instantie wat huiverig, maar is ontzettend blij met de hulp door Zorggenoot.

Heb jij nou ook het gevoel dat een Zorggenoot jou kan helpen?