Verhalen van mantelzorgers

De verhalen van mantelzorgers zijn de reden waarom wij Zorggenoot zijn gestart en waarom wij dit zo belangrijk vinden. Een aantal mantelzorgers die zijn geholpen door Zorggennoot, doen hier hun verhaal. 

Melanie (65)
'Ik was een beetje huiverig om de hulp van Zorggenoot in te schakelen'

Melanie zorgt voor haar ouders. En dat doet ze met volledige overgave, omdat ze hen aanbood bij haar in te komen wonen. Het was de enige manier om ze de zorg te bieden ze nodig hebben. Pas later bleek hoeveel tijd en aandacht erin gaat zitten en wat dit ook financieel betekent. Melanie was in eerste instantie wat huiverig, maar is ontzettend blij met de hulp door Zorggenoot. 

Continu met haar ouders in de weer

"Mijn vader is dementerend. Dat grijpt me ontzettend aan en ik wilde er graag volledig voor hem en mijn moeder zijn. We hebben dat eerst bij hen thuis geprobeerd, maar al snel werd duidelijk dat dit niet meer ging,” vertelt ze. “We besloten dat het beter zou zijn om bij mij in te komen wonen. Ik heb er geen moment over getwijfeld, maar achteraf is het een grote stap geweest die niet zonder gevolgen is gebleven.”Natuurlijk is het makkelijker om haar ouders zo dichtbij te hebben, maar dit betekent aan de andere kant ook een grotere belasting. “Ik ben er continu mee bezig. Ze vragen me gelukkig om de hulp die ze nodig hebben en ik merk dat ik onbewust altijd een oogje in het zeil houd. Zo ben je er er eigenlijk altijd druk mee. Ik doe het uit liefde, maar had het toch een beetje onderschat.” 

Financieel een uitdaging

De tijd en aandacht die Melanie erin steekt geeft ze met de grootst mogelijke liefde. Ze verzorgt haar dementerende vader en moeder met alles wat ze heeft. Tegelijkertijd maakt ze ook veel kosten, die linksom of rechtsom betaald moeten worden. “Na een paar maanden begon ik het te merken aan mijn bankrekening. Er ging veel meer uit dan erin kwam, iets waar ik nog niet eerder bij had stilgestaan.

”Melanie doet er alles aan om het haar ouders zo aangenaam mogelijk te maken. Ze zorgt ervoor dat ze niets tekort komen, maar heeft er daardoor ook een grote financiële last bijgekregen. Dat werd een steeds grotere uitdaging. 

Hulp bij vergoedingen

“Via een vriendin hoorde ik van Zorggenoot, en dat zij me misschien wel zouden kunnen helpen.” Melanie kon de hulp goed gebruiken, maar was aan de andere kant ook een beetje huiverig. De kosten liepen de laatste tijd hard op en het leek vooral belangrijk om die te drukken. Als ze de zorg voor haar ouders vol wilde houden moesten er vooral geen extra kosten bijkomen.

“Ik twijfelde in eerste instantie enorm. Aan de ene kantwilde ik geen extra kosten maken of verplichtingen aangaan. Aan de andere kant wist ik hoe belangrijk het was om hulp te zoeken.” Ze besloot in ieder geval contact op te nemen, om toch eens over de mogelijkheden te spreken. “Endaar ben ik achteraf heel blij om. Het stelde me enorm gerust dat er allerlei mogelijkheden bestaan, om de hulp die ik mijn ouders bied te laten vergoeden.”Melanie kwam in contact met Nina, een van onze aangesloten mantelzorgmakelaars. “Zij vertelde me dat ze vanuit Zorggenoot vaker mantelzorgers helpt die langzaamaan merken dat het zonder hulp niet meer gaat. ”Nina hielp Melanie om vergoedingen aan te vragen voor de hulp die ze haarouders biedt. “Financieel houd ik het op deze manier veel langer vol, en het scheelt me veel tijd om het niet allemaal zelf uit te hoeven zoeken.”

Lees ook de andere verhalen van mantelzorgers

Leidy (62)
'Ik heb tijd teruggekregen die ik als mantelzorger niet meer had'

Leidy zorgt voor haar man, die vroegtijdige dementie heeft. Ze probeerde een tandemfiets voor hem te regelen, maar haar aanvraag werd onverwacht afgewezen door de gemeente. Samen met Zorggenoot Corinne lukte de aanvraag alsnog en kreeg ze de kostbare tijd terug om met haar man door te brengen.

Corinne (48)
'Wij hadden eigenlijk geen idee wat Parkinson precies inhield'

“Wanneer ik me mantelzorger voelde? Dat weet ik echt niet meer, al was ik er toen vast al een hele tijd mee bezig,” vertelt Corinne. Ze nam samen met haar man de zorg voor haar schoonvader op zich, toen haar schoonmoeder overleed. Hij had de ziekte van Parkinson en daar wist het stel eigenlijk niets van. “Achteraf zijn we flink van het kastje naar de muur gestuurd.”

Peggy (51)
'Ik merkte dat Isa echt naar me luisterde en naast me stond'

Peggy zorgt voor haar demente man en wilde een traplift aanvragen om hem te douchen. Ze doet er alles aan om samen te kunnen blijven wonen. De traplift kwam er zelfs met hulp van Zorggenoot helaas niet, maar de persoonlijke aandacht heeft haar wel ontzettend goed gedaan. “Ik kreeg weer hoop en vond een manier om met de frustraties om te gaan.”

Heb jij nou ook het gevoel dat een Zorggenoot jou kan helpen?