Als de zorg langzaam maar zeker steeds meer aanwezig moet zijn en er bij je naaste risico is op ernstige schade aan de gezondheid wanneer niet iemand snel kan ingrijpen, kan je voor de bekostiging van de zorg een beroep (moeten) doen op de Wlz.

Meestal zal de gemeente of de wijkverpleegkundige je er op wijzen dat het tijd is om hiervoor een aanvraag in te dienen.

Omdat er heel veel komt kijken bij de Wlz, leggen we je graag in dit artikel meer uit over deze wet. Op verschillende plaatsen vind je links naar een artikel dat dieper op een onderwerp ingaat.

Hoe werkt de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Een illustratie van een mantelzorger en hun zorgvrager. De mantelzorger strikt de veters van de ander.

Voor wie?

De Wet langdurige zorg is voor mensen die 24 uur per dag zorg en nabijheid nodig hebben om ernstig nadeel te voorkomen, zoals chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking (lees hier meer over begrippen als ernstig nadeel). 

Deze zorg moet blijvend zijn. Dat betekent dat de verwachting is, dat de gezondheidssituatie niet beter kan worden, mogelijk nog wel slechter.

In uitzonderingsgevallen kan een indicatie voor de Wlz worden afgegeven aan kinderen jonger dan 18 jaar, maar omdat er bijna altijd nog verandering is in de situatie van een kind of jongere, is dat bijna nooit van toepassing.

De Wet langdurige zorg is een zgn. voorliggende wet; dit betekent dat de gemeente of de zorgverzekering mag verwijzen naar de Wlz.

information-icon

Let op!

De voorzieningen die vanuit de zorgverzekering of Wmo zijn afgegeven worden in veel gevallen vervangen door voorzieningen uit de Wlz. Vaak merk je daar niets van, in sommige gevallen moet je van zorgaanbieder wisselen.

Voor opname in een verzorgings- of verpleeghuis is meestal een indicatie van de Wlz verplicht. Dat betekent dat je daar alleen terecht kan in een dergelijk ernstige gezondheidssituatie.

information-icon

Tip:

Ook al wil je naaste nog niet verhuizen naar een zorginstelling, kan het toch goed zijn een Wlz indicatie aan te vragen. Je kan namelijk pas op een wachtlijst worden geplaatst wanneer je zo’n indicatie hebt ontvangen. Tijdens het wachten ontvang je zorg thuis. Je bent meestal nooit verplicht een plek op de wachtlijst te accepteren. Het kan wel zo zijn dat het gevolgen heeft voor je plek op de wachtlijst.

Bij de beoordeling of de Wlz passend is wordt alleen gekeken naar de persoon die de zorg nodig heeft. In tegenstelling tot de Wmo is het dus niet van belang of er hulp in de omgeving aanwezig is.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor de Wlz is inkomensafhankelijk. Naast het inkomen hangt de hoogte ook af van de manier waarop de zorg wordt ingevuld: woon je in een woonzorgcomplex, waar woonkosten en maaltijden zijn inbegrepen, betaal je een hoge bijdrage, blijf je thuis wonen geldt een lage bijdrage, waarbij deze ook kan variëren.

Op de site van het CAK kun je een rekenhulp invullen, waaruit je kan afleiden hoe hoog de bijdrage wordt. Hiervoor heb je de gegevens van de belastingaangifte van 2 jaar geleden nodig.

Wlz aanvragen

De indicatie voor de Wlz wordt afgegeven door het CIZ. Lees hier meer over welke stappen je moet nemen.

Via de site van het CIZ kun je ook veel informatie vinden over het aanvraagproces. Je kunt daar ook een test doen om te kijken of je naaste in aanmerking kan komen voor de Wlz.

information-icon

Let op!

Zorg dat je altijd een complete aanvraag indient. Zorg voor voldoende medische onderbouwing en maak een bijlage waarin je beschrijft hoe een gemiddelde dag van je naaste er uit ziet en welke problemen hij/zij ervaart.

Welke zorg kun je uit de Wlz krijgen

Profiel

Wanneer je een indicatie krijgt uit de Wlz, hoort hierbij een specifiek profiel. Dit profiel past bij de voornaamste gezondheidsproblemen. Wanneer iemand bijvoorbeeld hartproblemen heeft, die onder controle zijn met medicatie en er sprake is van dementie, zal het profiel worden gegeven dat passend is bij dementie. Dat betekent niet dat er geen zorg kan worden verleend die passend is voor de hartklachten.

information-icon

Let op!

Het kan zijn dat een indicatie wordt aangevraagd tijdens een (revalidatie)verblijf in een instelling waar je naaste wordt geobserveerd om te bepalen welke zorg meest passend is. Zorg dat je dan altijd bij de overwegingen betrokken bent om de belangen van je naaste goed te verwoorden. Hoe die zich in zo’n instelling gedraagt kan natuurlijk anders zijn dan wat je thuis hebt ervaren.

Thuis of instelling

Vaak is het mogelijk om, ondanks de ernstige gezondheidssituatie, thuis te wonen en zorg te ontvangen. Soms is het onvermijdelijk om te moeten verhuizen naar een instelling, zoals een verpleeghuis of een woonvorm voor gehandicapten.

Keuze hiervoor is altijd persoonlijk en hangt van omstandigheden af. In zeer ernstige situaties (bij verstandelijke beperking) is de optie om thuis te blijven er niet.

Lees hier meer over verhuizen naar een verpleeginstelling of thuis wonen.

footer
© Zorggenoot 2024