Natuurlijk is de situatie van elke mantelzorger weer anders. Toch zijn er een aantal signalen die kunnen wijzen op mantelzorg, zoals:
- Regelmatig te laat komen en de indruk wekken er al een dag op te hebben zitten;
- Mentaal afwezig zijn / veel in gedachten zijn;
- Veel bellen;
- Niet deelnemen aan (sociale) activiteiten buiten het werk;
- Zich afzonderen in pauzes (en dan bellen);
- Altijd direct vertrekken na werktijd;
- Veel verlof aanvragen voor korte periodes;
- Veel verlof aanvragen op het laatste moment
Preventie
Wanneer bovengenoemde signalen leiden tot een veranderende houding van de medewerker en leidt tot verslechtering in het functioneren is het natuurlijk van belang een gesprek over de situatie te voeren.
Toch is het ook verstandig een gesprek te voeren wanneer deze signalen zichtbaar zijn, ook al is het functioneren van de medewerker niet in het gedrang.
Veel medewerkers vinden het lastig om over de zorg voor een naaste te praten. Uit onderzoek van Werk & Mantelzorg blijkt dat hiervoor een aantal reden zijn:
- zo wil 54% hun collega niet belasten met hun situatie;
- rekent 40% niet op begrip;
- vindt 35% het werk niet kan worden overgedragen;
- is 27% bang voor de impact op hun loopbaan;
- wil 21% werk en privé gescheiden houden.
Wat te doen
Belangrijk is om de situatie met de medewerker te bespreken. Door openheid over de situatie te creëren, wordt de drempel om om hulp te vragen minder. Het tonen van begrip zal voor de mantelzorger al tot minder belasting kunnen leiden. Ook is het goed de medewerker te wijzen op de verlofregelingen die er zijn en na te gaan of kleine aanpassingen verlichting kunnen brengen.