arrow-leftTerug
locked-article
Dit artikel kan je lezen als je bij ons een account hebt.
Heb je al een account? Klik dan hier om in te loggen.

Hoe werkt een PGB in de WLZ?

Artikel
schedule-icon31-01-2024
clock-icon5 min
Hero afbeelding van het artikel
Een persoonsgebonden budget (PGB) in het kader van de Wet langdurige zorg (WLZ) in Nederland wordt toegekend aan mensen die langdurige zorg nodig hebben. De zorgvrager of zijn/haar gemachtigde kan hiermee zelf de zorg inkopen.

Dit artikel is een aanvulling over ons artikel over Wlz, lees dat eerst voor meer achtergrond informatie.

Besteding budget

Het budget kan besteed worden aan:

  • Verpleging,
  • Persoonlijke verzorging,
  • Begeleiding (individueel en groep),
  • Vervoer naar en van de dagbesteding (individuele begeleiding of groep),
  • Huishoudelijke hulp,
  • Logeeropvang.

Stappenplan tot pgb

De stappen die genomen moeten worden om een pgb aan te vragen zijn de volgende:

  1. Een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling. Het CIZ neemt vervolgens contact op voor een afspraak waarin besproken wordt welke zorg en hoeveel zorg nodig is. Een persoonlijk plan of een overzicht van de zorgmomenten kunnen je helpen om de zorgvraag te onderbouwen. 
  2. Binnen 6 weken ontvang je het indicatiebesluit, daarin staat welk zorgprofiel er afgegeven wordt. Dit besluit wordt ook naar je zorgkantoor gestuurd. Het zorgkantoor noemt dit het zorgzwaartepakket (ZZP).Hieraan is het zorgprofiel en budget gekoppeld. 
  3. Met het indicatiebesluit en het ZZP kan de zorgvrager, of zijn vertegenwoordiger, een budgetplan opstellen. Hierin wordt aangegeven hoe het PGB wordt besteed aan zorg en ondersteuning. 
  4. Bij het zorgkantoor vraag je vervolgens een pgb-WLZ aan. Je dient er echter rekening mee te houden dat voor bepaalde zorgprofielen geen pgb verstrekt wordt door het zorgkantoor.  En dat voor verschillende zorgprofielen is vastgelegd dat je als zorgvrager niet alleen het budget mag beheren. Er moet altijd iemand aangesteld worden die je ondersteunt. Op de website van het zorgkantoor waar jij en/of je naaste onder valt is deze informatie te vinden. 
  5. Het zorgkantoor gaat beoordelen of degene die het pgb gaat beheren geschikt is om de regie op de zorg en administratie van het pgb te voeren. Men noemt dit pgb-vaardig zijn. Deze persoon kan de zorgvrager zelf zijn maar jij, als mantelzorger,  kan dit ook worden; wanneer je door de zorgvrager gemachtigd bent. Hier vind je meer informatie hierover: 10 punten pgb-vaardigheid (overheid.nl).
  6. Het zorgkantoor zal je uitnodigen voor een bewustkeuzegesprek om te bepalen of een pgb de juiste oplossing is. Zonder dit gesprek keurt het zorgkantoor de aanvraag altijd af. Daarnaast wordt een aanvraag ook afgewezen wanneer de zorgvrager of gemachtigde failliet is verklaard, in de schuldsanering zit of geen vast woonadres heeft.
  7. Wanneer het bewustkeuzegesprek goed is afgerond wordt het pgb toegekend en stelt het zorgkantoor het budget vast.

Invulling geven aan het pgb

Wanneer je de toekenningsbeschikking van het pgb ontvangen hebt, wordt het budget overgemaakt naar de Sociale verzekeringsbank (SVB). De SVB beheert het budget en zal de zorgverleners uit betalen gebaseerd op de zorgovereenkomsten.  Hierin staan afspraken over de te leveren zorg, de vergoeding en de duur van de zorg. 

De budgethouder of gemachtigde moet verantwoording afleggen over de besteding van het pgb. 

Zorgovereenkomsten afsluiten

Met een pgb kun je zelf de zorgverleners uitkiezen. Natuurlijk moet er wel voldaan worden aan de kwaliteit en kwantiteit van de zorg zoals beschreven in het zorgplan dat eerder is opgesteld.

De zorgverleners kunnen een zorginstelling, een particuliere organisatie , een zzp’er  zijn maar ook een informele zorgverlener uit de naaste kring; b.v. familielid of kennis. 

Het zorgkantoor bepaalt de maximale tarieven die betaald mogen worden aan de zorgverleners.

Van iedere zorgverlener dient een zorgovereenkomst en zorgbeschrijving aangeleverd te worden bij het zorgkantoor. Tegenwoordig is het bijna altijd mogelijk om dit digitaal te doen via het PGB Portaal.

Kosten declareren

Wanneer de zorgbeschrijvingen en zorgovereenkomsten goedgekeurd zijn kunnen de kosten van de zorgverleners gedeclareerd gaan worden. 

Dit kan op verschillende manieren:

  • Via het PGB portaal van het zorgkantoor. De zorgverlener kan dit ook zelf doen. Echter de budgethouder of gemachtigde dient deze altijd te beoordelen voordat er een betaling in gang gezet kan worden.
  • Via Mijn PGB van de SVB, hier kan het declareren geheel digitaal afgehandeld worden.

Uitbetalen

De SVB zal vervolgens de betalingen aan de zorgverleners verrichten. Het is wel van belang om vooraf alle fiscale zaken met betrekking tot de betaling goed vast te leggen om problemen te voorkomen. Op de website van het zorgkantoor of Per Saldo is hierover meer info te vinden.

Bent je 18 jaar of ouder? Dan betaalt je een eigen bijdrage, net als mensen met zorg in natura dat doen. Je moet de eigen bijdrage van je eigen inkomen betalen. U kunt dit bedrag dus niet uit het pgb betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling en wordt gebaseerd op je belastingaangifte van twee jaar geleden. Het CAK berekent je eigen bijdrage en stuurt een rekening. Meer informatie en een rekenhulp om in een inschatting te maken hoe hoog de bijdrage uitvalt, vindt je op de website van het CAK.

Tot slot:

Zoals je hebt kunnen lezen komt er heel wat bij kijken om een pgb voor je naaste aan te vragen. Aan de andere kant is het op deze manier wel mogelijk om zorg en ondersteuning voor hem/haar in te schakelen die precies aan sluit op zijn/haar wensen en behoeften. Wanneer je vragen hebt of geholpen wil worden bij het aanvraagproces neem dan contact op met Zorggenoot; we helpen jou en naaste hier graag bij. 

footer
© Zorggenoot 2024