Zorggenoot

Financiële ondersteuning met een persoonsgebonden budget (pgb): Grip op de zorg voor je naaste

Wetgeving & financiën

Zorg & ondersteuning

Schema

18-01-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Bij het zorgen voor een naaste komt heel wat kijken, niet in de laatste plaats de financiële aspecten ervan. Een van de mogelijkheden die beschikbaar is voor mantelzorgers en zorgbehoevenden is het persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb houden jij en je naaste de regie over de zorg die noodzakelijk is. Maar hoe werkt een pgb precies en wat houdt het in?

Het ontrafelen van het pgb kan voelen als puzzelen met een handleiding vol juridisch jargon. Concreet is het een budget dat vanuit gemeente, zorgverzekeraar of het zorgkantoor wordt toegekend, waarmee de zorgvrager zelf zijn of haar benodigde zorg kan inkopen. Dit geld kan gebruikt worden voor diverse zorgkosten zoals begeleiding, persoonlijke verzorging, vervoer of huishoudelijke hulp.

Je krijgt dit geld niet zelf in handen. Via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) wordt dit direct aan de zorgverleners zelf uitgekeerd.

Het aanvragen van een pgb is een procedure die vraagt om een goede voorbereiding en een duidelijk plan van aanpak. Eerst wordt er gekeken of de zorgbehoevende in aanmerking komt voor een pgb via de gemeente (Wet maatschappelijke ondersteuning), de zorgverzekeraar (Zorgverzekeringswet), of via het CIZ (Wet langdurige zorg). Daarbij wordt gecheckt of degene die het budget gaat beheren pgb-vaardig is. Dit houdt in dat je instaat moet zijn te communiceren met de pgb-vertrekkende instantie en de zorgverleners aan kunt sturen.

Eenmaal toegewezen, is het beheren van het budget een verantwoordelijkheid die veel aandacht vraagt. Het is hierbij belangrijk om goed bij te houden aan welke zorg het pgb besteed wordt en zorgvuldig te verantwoorden dat de uitgaven in lijn zijn met het zorgplan. Ook moeten er contracten gesloten worden met zorgverleners en wordt verwacht dat het budget volgens strikte regels wordt beheerd. Via de portal Mijn PGB kun je het budget beheren.

Er zijn tal van inspirerende verhalen te vinden van mensen die dankzij een pgb hun zorg geheel naar eigen wens hebben ingericht. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor een gespecialiseerde therapeut buiten de reguliere kanalen om of kan het budget helpen bij het in dienst nemen van een persoonlijke assistent.

Toch, met deze vrijheid komen ook verplichtingen en administratieve taken kijken. Daarom worden er begeleiding en cursussen aangeboden om hiermee om te gaan. Het is aan te raden om gebruik te maken van deze ondersteuning om het overzicht te bewaren en fouten te voorkomen.

Om de grip op het pgb te behouden is het net zo belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over veranderingen in beleid en richtlijnen. Dit kan bijvoorbeeld via organisaties die zich inzetten voor mantelzorgers, workshops, of door het inschakelen van een budgetcoach.

Samengevat, met een pgb kan de zorg voor je naaste op maat worden geregeld, maar het vereist wel doorzettingsvermogen en organisatorisch talent. Door de juiste kennis en ondersteuning, kan het echter ook een waardevolle tool zijn om de best mogelijke zorg te waarborgen.

Mocht het allemaal overweldigend lijken, onthoud dan dat je er niet alleen voor staat. Naast professionele hulp zijn er veel ervaringsdeskundigen die hun kennis graag delen. Het delen van ervaringen en tips met andere mantelzorgers kan daarnaast ook een enorme steun zijn.