Zo regel je hulp bij het huishouden
Oog voor jezelf
Zorg & ondersteuning
Veilig langer thuis
08-05-2025
4 min
Schoonmaken, opruimen of de afwas doen. Je huis bijhouden kan moeilijk of zelfs onmogelijk worden als je ziek bent, een beperking hebt of zorgt voor iemand. Hulp in het huishouden kan dan een uitkomst zijn. In sommige gevallen kun je daar een vergoeding voor krijgen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Help, het huishouden van mij én mijn naaste doen wordt me te veel
Je eigen huishouden én dat van een ander doen is veel werk. Maar geen zorgen: je hoeft het niet allemaal alleen te doen als je naaste het niet meer kan. Overweeg om een huishoudelijke hulp in te schakelen.
Moet je die dan zelf betalen?
Dat kan. Maar in sommige gevallen kun jij of je naaste ook een vergoeding krijgen.
Bijvoorbeeld als je naaste een ziekte of beperking heeft en er niemand in je huishouden is die kan helpen.
Of omdat jij voor iemand zorgt en je daardoor geen tijd of energie overhoudt om je huishouden te doen en niemand in je huishouden jouw taken kan overnemen.
Ik denk dat mijn naaste of ik in aanmerking kom. Wat nu?
Dat ligt eraan:
Heeft de persoon om wie het gaat al een Wlz-indicatie? Dan kun je terecht bij het Zorgkantoor.
👉 Je kunt de juiste contactgegevens vinden op Zorgkantoor.nl
In de meeste andere gevallen kun je terecht bij je gemeente. Geef bij het Wmo-loket, Sociaal Wijkteam of ander meldpunt van de gemeente aan dat jij of je naaste hulp nodig heeft.
👉 Je vindt de juiste contactinformatie via onze Wmo Wegwijzer
Wat valt onder huishoudelijke hulp? Aan welke taken moet ik denken?
Onder huishoudelijke hulp valt hulp die zorgt dat je huis schoon en leefbaar is.
Denk dan aan:
- Stofzuigen en dweilen
- Badkamer en toilet schoonmaken
- Bed verschonen
- Was doen of opvouwen (soms)
- Afwassen of opruimen
- Afstoffen
- Ramen wassen (alleen aan de binnenkant)
Welke taken je hulp precies doet en mag doen, verschilt per situatie, gemeente of zorgaanbieder. Vraag dus altijd goed na waar jij of je naaste precies recht op hebt.
Tip:
Sommige gemeentes bieden een Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT) aan. Je kunt daarmee met korting extra taken inkopen, zoals de ramen buiten zemen of boodschappen doen. Vraag hiernaar bij je gemeente.
En hoeveel uur krijg je meestal vergoed?
Dat verschilt. De gemeente kijkt op basis van je situatie naar hoeveel uur zij denkt dat nodig is. Meestal is dit 2 tot 3 uur per week.
Hebben jij of je naaste een Wlz-indicatie? Dan staat daarin vermeld waar je precies recht op hebt. Dan bepaalt de indicatie welk bedrag je krijgt voor hulp. Dat bedrag kun je (deels) inzetten voor huishoudelijke hulp.
Moet ik of mijn naaste zelf ook nog iets betalen voor de hulp?
Ja, je betaalt een eigen bijdrage.
Krijg je huishoudelijke hulp vanuit de gemeente?
Dan wordt deze vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je betaalt dan een eigen bijdrage van maximaal 21 euro per maand.
Krijg je huishoudelijke hulp vanuit een Wlz-indicatie?
Dan betaal je een eigen bijdrage voor de Wlz-zorg die je krijgt. Hoeveel je zelf moet betalen hangt af van je inkomen. Het CAK berekent hoeveel eigen bijdrage je moet betalen. Bereken zelf hoe hoog je eigen bijdrage ongeveer is via de rekenhulp van het CAK.
Mag je zelf een hulp uitkiezen?
Ja en nee.
Krijg je hulp via de Wmo of de Wlz? Dan ligt het eraan of je kiest voor Zorg in Natura (ZIN) of voor een Persoonsgebonden budget (Pgb).
- Zorg in natura (ZIN): je krijgt een hulp toegewezen via een zorgaanbieder die een contract heeft met de gemeente of het zorgkantoor.
- Pgb (persoonsgebonden budget): je krijgt een geldbedrag waarmee je zelf een hulp kunt regelen, bijvoorbeeld iemand uit je netwerk.
Schakel je zelf een particuliere huishoudelijke hulp in en betaal je die volledig zelf? Dan mag je uiteraard ook zelf kiezen.
Let op!
Voor een Pgb gelden extra voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld kunnen laten zien dat je het budget goed beheert.
Hoelang duurt het voordat de hulp langskomt?
Dat verschilt. Het kan even duren. De gemeente heeft vaak lange wachttijden. Ook zijn er grote personeelstekorten in de zorg. Daardoor kan het ook voorkomen dat niet elke keer dezelfde hulp langskomt of dat er een hulp langskomt op dezelfde dagen en tijden.
En wat als je niet in aanmerking komt voor huishoudelijke hulp via de gemeente?
Dan kun je zelf een particuliere hulp regelen, die je zelf moet betalen. Je kunt bijvoorbeeld een oproep doen voor een schoonmaker via Marktplaats of bij een huishoudelijke-hulpplatform als Hups. Meestal betaal je tussen de 18 en 30 euro per uur voor een huishouder.
Als je zelf iemand inhuurt kun je zelf afspraken maken over wie er komt, wanneer en wat diegene doet.
Tip:
Tip: Sommige gemeentes bieden huishoudelijke hulp ook als algemene voorziening aan. Dat betekent dat je in bepaalde gevallen ook een beperkt aantal uur hulp vergoed kunt krijgen, zonder dat je daarvoor een uitgebreide procedure hoeft te doorlopen. Je moet dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Vraag je gemeente of zij dit aanbieden.
Even samenvatten
Kan je naaste door ziekte of een beperking het huishouden niet meer zelf doen? Of kom jij niet toe aan je eigen huishouden, omdat jij het huishouden voor hem of haar doet? Dan kun je hulp aanvragen via de gemeente (Wmo). Bij een Wlz-indicatie vraag je de hulp aan via het Zorgkantoor.
Je betaalt meestal een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp: bij de Wmo is dat €21 per maand, bij de Wlz hangt het af van je inkomen.
Met een Persoonsgebonden budget (Pgb) mag je zelf iemand kiezen. Met Zorg in Natura (ZIN) krijg je hulp van een zorgaanbieder die een contract heeft met de gemeente.
Hebben jij of je naaste geen recht op vergoeding? Dan kun je particulier iemand inhuren.
Wat nu?
Wil je hulp in de huishouding aanvragen, omdat je ziek, beperkt of mantelzorger bent?
- Meld je bij het Wmo-loket of Sociaal Wijkteam van je gemeente.
- Heb jij of heeft je naaste een Wlz-indicatie? Neem dan contact op met het Zorgkantoor.
- Particulier iemand inhuren? Kijk dan eens op platforms zoals Hups, Werksters.nl of via je netwerk.