Zorggenoot

Wat als iemand zorg weigert

Wetgeving & financiën

Zorg & ondersteuning

Schema

24-01-2024

Klok

3 min

Afbeelding van het artikel

Je staat voor een lastige situatie. Jij maakt je zorgen om je naaste en bent van mening dat hij/zij zich niet meer alleen kan redden. Maar je naaste weigert hulp.

In dit geval kan de Wet zorg en dwang (Wzd) een kader bieden om toch de benodigde zorg te verlenen. De Wzd is specifiek ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).

Het stappenplan

Er wordt een zorgvuldige afweging gemaakt of degene voor wij jij zorgt mogelijk niet in staat is om zelf besluiten hierin te nemen. Het volgende stappenplan wordt dan veelal gevolgd:

Beoordeling van 'de noodzaak voor onvrijwillige zorg':

Onder de Wzd wordt eerst beoordeeld of onvrijwillige zorg daadwerkelijk nodig is. Dit gebeurt door professionals die gespecialiseerd zijn in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit is bijvoorbeeld de specialist ouderen geneeskunde die werkt bij de zorgorganisatie of een psychiater.

Multidisciplinaire Aanpak:

Als de professionals het met je eens zijn, wordt er een multidisciplinair team samengesteld om een zorgplan op te stellen. Dit team kan bestaan uit artsen, psychologen, en andere zorgprofessionals. Zij beoordelen de situatie zorgvuldig en bepalen welke zorg nodig is.

Zorgplan:

Er wordt een zorgplan opgesteld waarin de onvrijwillige zorg wordt beschreven. Dit plan moet zo veel mogelijk gericht op het behouden of verbeteren van de kwaliteit van leven van de betrokkene. Onvrijwillige zorg wordt echt alleen toegekend als er geen andere oplossingen zijn. Jullie worden zoveel mogelijk betrokken bij het opstellen van het zorgplan. Als je naaste nog in staat is om toestemming te geven, dan wordt dit aan je naaste gevraagd.

De zorgorganisatie moet de onvrijwillige zorg altijd melden bij de Wet zorg en dwang (Wzd) functionaris. Deze functionaris toetst of de Wzd correct wordt toegepast en kan advies geven.

Zoals je net hebt gelezen is het een grote stap om onvrijwillige zorg aan te vragen. Er zijn situaties waarbij het niet anders kan. Je zult begrijpen dat de zorg er eerst alles aan doet om dit te voorkomen.

De Wzd is dus ontworpen om een zorgvuldige afweging te maken tussen de noodzaak van zorg en de rechten en vrijheden van je naaste die zorg nodig heeft. Het biedt een wettelijk kader voor situaties waarin iemand zorg nodig heeft maar deze niet wil, of niet in staat is om hierover een weloverwogen besluit te nemen.