Zorg in goede banen leiden: Wat te regelen voordat de storm losbarst
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Als je zorgt voor een ander, is het vaak een zaak van lange adem. Goede voorbereiding kan het verschil maken tussen steeds achter de feiten aanlopen en dingen soepel laten lopen. Maar hoe pak je dat aan? Welke stappen kun je ondernemen om ervoor te zorgen dat je geliefde de best mogelijke zorg krijgt, en dat jij als mantelzorger niet overweldigd wordt door de complexiteit die zorg met zich meebrengt?
Een stappenplan voor de mantelzorger
Als mantelzorger is het soms lastig het overzicht te behouden. Waar begin je? Welke zaken moet je niet over het hoofd zien? Het begint allemaal met een plan van aanpak.
Stap 1: Inzicht krijgen in de zorgvraag
Voordat er überhaupt georganiseerd kan worden, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de zorg- en ondersteuningsvragen van degene voor wie je zorgt.
Wat zijn de specifieke behoeften op het gebied van gezondheid, dagelijkse activiteiten en emotionele ondersteuning?
Stap 2: Organisatorische zaken in kaart brengen
Niet alle zorg- en ondersteuningsvragen worden door één instantie voorzien. Voor sommige hulpvragen moet je bij de gemeente zijn, voor andere bij de zorgverzekering en soms moet je iets uit eigen middelen vergoeden.
Als stelregel kun je voor zorg aanhouden dat alles dat ‘aan het lichaam’ moet worden gedaan, zoals bijvoorbeeld wassen of douchen, de zorgverzekering vergoeding kan bieden en voor andere dingen, zoals huishoudelijke hulp, de gemeente.
Lees hier meer over de hulpvragen bij de gemeente en hier meer over zorgverzekering.
Stap 3: Juridische documenten
Blijf niet achter met juridische zaken. Denk aan het vastleggen van wilsverklaringen of het regelen van een levenstestament.
Zorg dat de familie hiervan op de hoogte is, zodat het aan iedereen duidelijk is welke wensen hierin zijn vastgelegd. Ook is het belangrijk dat de huisarts en andere behandelaars op de hoogte zijn van de wensen die je naaste over zijn gezondheid heeft, zodat hier dan ook goed mee omgegaan kan worden.
Tip:
Regel bij de zorgverzekering een machtiging van je naaste, zodat je namens hem mag bellen. Dit heet soms ook wel een machtiging naastenverstrekking.
Stap 4: De juiste hulpbronnen en contacten
Maak een lijst van hulpbronnen en belangrijke contacten zoals huisartsen, specialisten, thuiszorgmedewerkers en ondersteunende instanties, zoals Zorggenoot. Weet waar je terecht kunt met vragen of in geval van nood.
Oplossingen in een spectrum van mogelijkheden
Het aanbod van zorg is breed. Dagopvang, professionele thuiszorg, tijdelijke opname in een zorginstelling of zelfs technologieën die ondersteuning bieden – de opties zijn legio. Belangrijk is om samen te kijken naar de beste match met de zorgvraag. Laat hierbij je huisarts of een wijkverpleegkundige meekijken, zij zijn vaak goed op de hoogte van lokaal aanbod.
Tenslotte: het zorg- en ondersteuningsaanbod in Nederland is enorm en daardoor is het niet altijd duidelijk waar en hoe het te regelen is. Bij de Hulplijn van Zorggenoot kunnen we je hierbij natuurlijk altijd verder helpen.