Zorgdragen voor medicatiebeheer in de palliatieve fase
Zorg & ondersteuning
24-01-2024
3 min
Het begeleiden van een naaste in de laatste levensfase brengt een unieke reeks uitdagingen met zich mee, zeker als het aankomt op medicatiebeheer. Het goed regelen hiervan is cruciaal om comfort en kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden. Dit artikel is erop gericht jou daarin te ondersteunen en handreikingen te bieden.
Het belang van juist medicatiegebruik
In de palliatieve zorg is pijnbestrijding en symptoomverlichting van essentieel belang. Veelvuldig betekent dit een complex schema van medicatie, waarbij nauwkeurigheid geboden is. De juiste dosering op het juiste moment kan het verschil maken tussen een goede en een slechte dag.
De complexiteit van palliatieve zorg
De palliatieve fase is dynamisch en verlangt continue afstemming. Medicijnen die aanvankelijk verlichting brachten, kunnen na een tijd minder effectief zijn of bijwerkingen geven. Dit vraagt om een proactieve en attente houding, waarbij samenwerking met zorgprofessionals van onschatbare waarde is.
Meestal zal de medicatie via infuus of injectie worden toegediend. Als mantelzorger speel je hier normaal gesproken geen rol in, hiervoor zal een thuiszorg verpleegkundige of arts langskomen. Houd altijd een vinger aan de pols en laat je goed voorlichten over de situatie en de consequenties van de verschillende middelen.
Samen met de zorgprofessional
Een medicatiedagboek kan helpen om overzicht te houden. Noteer welke medicijnen op welk tijdstip gegeven moeten worden en observeer nauwkeurig hoe je naaste hierop reageert. Open communicatie met zorgverleners over wat je waarneemt, is onmisbaar om de zorg af te stemmen op de veranderende behoeften.
In de palliatieve zorg worden vaak pijnprotocollen gebruikt. Deze protocollen helpen bij het gestructureerd toedienen van pijnmedicatie. Hiermee wordt getracht een constante pijnverlichting te bieden, die zo nodig bijgesteld kan worden.