Zorggenoot

Zorgen voor een ander: Hoe werkt niet-gecontracteerde zorg?

Wetgeving & financiën

Zorg & ondersteuning

Schema

28-02-2024

Klok

4 min

Afbeelding van het artikel

Bij het regelen van professionele persoonlijke verzorging komen verschillende aspecten kijken, waaronder verzekeringskwesties zoals de dekking van niet-gecontracteerde zorgaanbieders en de hoogte van een eigen bijdrage.

Wat is niet gecontracteerde zorg?

Je hebt een geschikte zorgverlener gevonden die goed aansluit bij de behoeften van jouw naaste. Maar plotseling duikt daar een term op: 'niet gecontracteerde zorg'. Dit kan je in een lastige situatie brengen.

Zorgverzekeraars namelijk sluiten contracten af met zorgaanbieders. Als jouw voorkeurszorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar, kan dit invloed hebben op de vergoeding en resulteren in een hogere eigen bijdrage.

De indicatie is het startpunt

Alles begint met een indicatiestelling. Deze bepaalt welke zorg noodzakelijk is en in welke mate deze vanuit de zorgverzekering vergoed wordt. De indicatie geeft een beeld van de benodigde zorg, waardoor je een helder beeld krijgt van wat er verwacht kan worden qua ondersteuning en financiering.

Zorgverlener vinden

In de eerste contacten met de zorgaanbieder zal deze je goed kunnen informeren of de verzekering van jouw naaste de zorg volledig zal vergoeden. Hierover heeft deze aanbieder namelijk afspraken met verzekeraars afgesproken (of niet).

Wanneer de verzekering geen overeenkomst heeft, kan er, afhankelijk van de polis toch een deel van de kosten worden vergoed. Je kan hierover meer lezen in de polisvoorwaarden, of je kan bellen met een Zorgadviseur de verzekeraar van je naaste. Zorg wel dat je naaste daarbij zelf aanwezig is, omdat de verzekering je anders niet verder kan helpen. Je kunt ook een machtiging regelen om dergelijke gesprekken te kunnen voeren (lees hier meer over zo'n machtiging bij de verzekering).

Wanneer de zorg heel specifiek alleen door een ongecontracteerde aanbieder worden geleverd, kan het ook de moeite waard zijn om contact op te nemen met de verzekering, omdat er misschien uitzonderingen mogelijk zijn of er beroep kan worden gedaan op een zogenaamde hardheidsclausule.

Tips

Vraag tijdig de indicatie aan en zorg dat deze actueel blijft. Lees de polisvoorwaarden zorgvuldig en check de dekking voor niet-gecontracteerde zorg. Overweeg een overstap of een andere aanvullende verzekering indien dit voordeliger lijkt of meer mogelijkheden biedt. Ga het gesprek aan met de zorgverzekeraar; uitzonderingen zijn soms mogelijk.