Zorggenoot

10 manieren waarop je zelf je naaste kunt helpen

Zorg & ondersteuning

Oog voor jezelf

Schema

03-04-2025

Klok

3 min

Zelf je naaste helpen

Wist je er tien miljoen mensen in Nederland een chronische aandoening hebben? En dat dit aantal door de vergrijzing snel toeneemt? De professionele zorg in Nederland kan dat niet aan. Daarom zijn we steeds meer op onszelf en de hulp van onze omgeving aangewezen. Gelukkig kun je veel doen voor je naaste. In dit artikel geven we je 10 tips om te helpen – zonder jezelf voorbij te lopen.

1. Zorg goed voor jezelf 

Als je zorgt voor iemand, ben je voornamelijk bezig met wat diegene nodig heeft. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat je naaste vooral jou nodig heeft? En dat je door goed voor jezelf te zorgen, ook de ander beter kan helpen?   

Plan regelmatig tijd voor jezelf in en durf grenzen te stellen: het is oké om af en toe nee te zeggen. En om hulp te vragen, als het echt even te veel wordt.   

Soms helpt het ook om je verhaal kwijt te kunnen. Wissel bijvoorbeeld ervaringen en tips uit met lotgenoten die weten wat je doormaakt. Lees in dit artikel waar je lotgenoten kunt vinden.

2. Laat je naaste zoveel mogelijk zelf doen 

Hulp nodig hebben is niet makkelijk. Laat je naaste daarom zoveel mogelijk zelf doen. Dat geeft zelfvertrouwen en het gevoel van meer regie over eigen leven.  

Lukt iets niet? Neem de taak niet gelijk uit handen, maar kijk of je het makkelijker voor hen kunt maken. Met hulpmiddelen bijvoorbeeld of door de taak op te delen: jij doet het ene en je naaste doet het andere.   

3. Leer meer over de aandoening van je naaste 

Hoe meer je weet over de ziekte of beperking van je naaste, hoe beter je begrijpt wat hij of zij nodig heeft. Lees bijvoorbeeld boeken, volg een cursus of win informatie in bij patiëntenverenigingen bijvoorbeeld via hun website. 

4. Zorg voor een vaste of voorspelbare routine 

Weten wat je moet doen en wanneer, geeft rust. Niet alleen voor je naaste, maar ook voor jou.  

Zorg samen voor een duidelijke structuur in de dag. Wijs bijvoorbeeld vaste momenten aan voor eten, rusten en voor activiteiten. Help bij het maken van een een dagplanning of schema. 

Tip:

Spreek ook samen af wanneer jij langskomt en bereikbaar bent.

5. Maak het in en om het huis veilig voor je naaste 

Heeft jouw naaste moeite met opstaan, lopen of de trap opkomen? Zorg dat die zich niet bezeert. Maak het in en om het huis zo veilig mogelijk.

Verwijder dingen waar je over kunt struikelen, zorg voor stevige leuningen bij de trap, beugels in het toilet en de badkamer, en goede verlichting. Zo voorkom je ongelukken.   

In dit artikel geven we meer tips over veiligheid in huis.

Misschien vind je dit ook interessant:

6. Maak handig gebruik van hulpmiddelen en technologie 

Er zijn veel hulpmiddelen die het voor jou en je naaste makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan grijpers, speciaal bestek, of hulpmiddelen om kleding aan te trekken. Ook zijn er apps die kunnen helpen, zoals voor het herinneren aan medicijnen.  

In onze webshop vind je verschillende handige hulpmiddelen.

Bekijk ook eens onze video's over hulpmiddelen:

Tip:

Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekering of gemeente. Hulpmiddelen die niet speciaal voor mensen met een ziekte of beperking zijn gemaakt, moet je vaak zelf betalen.

7. Leer hoe je veilig medische zorg verleent 

Soms moet je medicijnen geven of een wond verzorgen. Het is handig om te weten hoe je dit goed doet. Laat een zorgverlener dit uitleggen.

Je kan ook veel hebben aan het volgen van een EHBO-cursus. Zo weet je wat je moet doen in geval van nood. 

Misschien vind je dit ook interessant:

8. Regel financiële en juridische zaken op tijd 

Regel zaken zoals een volmacht of levenstestament op tijd. Dan kun jij bankzaken regelen en beslissingen nemen, als je naaste dat zelf niet meer kan.  

Ga ook na welke zorg je naaste in de toekomst misschien nodig gaat hebben en hoe je die regelt. Zo voorkom je problemen en weet je wat je moet doen als de situatie plots verandert. 

Tip:

Kijk ook naar toeslagen, vergoedingen en eventuele eigen bijdragen voor zorg. Dit kan helpen om financiële problemen voor te zijn. 

9. Maak tijd voor leuke dingen samen 

Als iemand ziek of beperkt is, draait het vrijwel alleen nog maar daarom.  

Daarom is het belangrijk om ook plezier te hebben. Kijk bijvoorbeeld samen een serie, doe een spelletje of ga er samen op uit. Of maak het mogelijk dat je naaste dit zelf kan doen, bijvoorbeeld met vrienden.  

Zo is je naaste méér dan alleen ziek of beperkt en ben jij meer dan alleen iemand die voor hem of haar zorgt.  

10. Bereid je voor op de toekomst 

Veel aandoeningen verergeren, waardoor de zorg zwaarder kan worden. Door op tijd uit te zoeken wat nodig is, voorkom je stress. Onze mantelzorgmakelaars helpen je graag met een toekomstplan. 

Om even samen te vatten 

Zorgen voor een naaste kan veel van je vragen. Door goed voor jezelf te zorgen, je naaste te helpen zoveel mogelijk zelf te doen, en je te verdiepen in de situatie, maak je het voor jullie allebei makkelijker.  

Ook is het belangrijk om juridische en financiële zaken op tijd te regelen, plezier te blijven maken en vooruit te kijken naar de toekomst. 

Wat nu? 

Kijk wat je zelf kunt doen voor je naaste. Betrek ook vrienden, familie of vrijwilligers: veel mensen vinden het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen.

En ook heel belangrijk: stel jezelf regelmatig de vraag Hoe gaat het nu met mij?