Wat houdt een keukentafelgesprek in?
Wetgeving & financiën
01-05-2025
3 min
Als je bij de gemeente hulp aanvraagt via de Wmo volgt er meestal een keukentafelgesprek. In dit artikel leggen we uit wat dit gesprek inhoudt en wat je kunt verwachten.
Wat houdt een keukentafelgesprek in?
Als jij of je naaste zich thuis niet meer goed redt, kun je om hulp vragen bij de gemeente. De gemeente plant vervolgens een gesprek om te kijken welke hulp er precies nodig is en of zij kan helpen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Tijdens dit gesprek bespreek je je situatie, je wensen en de mogelijke oplossingen. De gemeente gebruikt deze informatie om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor hulp.
Wanneer is een keukentafelgesprek?
Het gesprek vindt plaats nadat je een melding hebt gedaan bij de gemeente dat je hulp nodig hebt. De gemeente neemt dan contact met je op om een afspraak te maken.
Officieel moet het gesprek binnen zes weken plaatsvinden. Door drukte duurt het soms langer, maar de gemeente moet dan in elk geval binnen zes weken een datum plannen.
Met wie is een keukentafelgesprek?
Het gesprek is meestal met een Wmo-consulent of een medewerker van het sociaal wijkteam van jouw gemeente. Soms schuift er ook iemand anders aan, bijvoorbeeld een specialist of een medewerker van een zorgorganisatie.
Waar vindt het keukentafelgesprek plaats?
In de meeste gevallen komt de Wmo-consulent bij jou of je naaste thuis langs. Zo kan hij of zij direct zien hoe de situatie is. Vandaar de naam ‘keukentafelgesprek’: vaak vindt het gesprek letterlijk aan de keukentafel plaats.
Soms vindt het gesprek plaats op het gemeentehuis, het buurtcentrum of een andere locatie, bijvoorbeeld als dat voor jou prettiger is.
Waarom komt de gemeente langs voor een gesprek?
De gemeente is verantwoordelijk voor ondersteuning vanuit de Wmo. Door langs te komen kan de consulent een goed beeld krijgen van de dagelijkse situatie, de beperkingen die jij of je naaste ervaren en de ondersteuning die nodig kan zijn.
Op basis van het gesprek beslist de gemeente of, en welke, hulp jij of je naaste kunt krijgen.
Wat bespreek je tijdens zo’n gesprek?
In het keukentafelgesprek bespreek je onder andere:
- Wat gaat er goed en wat niet?
- Wat kan je zelf nog (met hulp van anderen)?
- Wat heb je al geprobeerd om de situatie te verbeteren?
- Welke ondersteuning of hulpmiddelen denk je nodig te hebben?
- Wat zijn je wensen en doelen voor de toekomst?
De consulent kijkt ook of er andere oplossingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld via buren, familie of eigen aanschaf van hulpmiddelen.
Mag je iemand meenemen naar het gesprek?
Ja, dat mag zeker. Sterker nog: het is vaak verstandig om iemand mee te nemen. Bijvoorbeeld:
- Een (andere) mantelzorger, vriend of familielid
Een cliëntondersteuner kan ook helpen met de voorbereiding en het maken van aantekeningen tijdens het gesprek.
Ik ben mantelzorger. Wat moet ik doen tijdens het gesprek?
Als mantelzorger is het belangrijk dat je jouw eigen verhaal deelt. Vertel welke taken je op je neemt en wat het effect is op je leven en gezondheid. Geef het ook aan als het zorgen je te veel wordt.
De gemeente kijkt namelijk niet alleen naar degene voor wie je zorgt, maar kunnen ook hulp voor jou regelen.
Het keukentafelgesprek is geweest. Wanneer hoor je of je hulp krijgt?
Na het gesprek beoordeelt de gemeente de situatie. Binnen een bepaalde termijn (meestal zes weken) ontvangt de aanvrager een besluit per brief. Hierin staat of jij of je naaste hulp krijgt, en zo ja, welke hulp dat is.
Ben je het niet eens met het besluit? Dan kun je bezwaar maken. Lees hier hoe: 'Zo maak je bezwaar tegen een beslissing over de Wmo [stappenplan]'
Om even samen te vatten
Bij een keukentafelgesprek onderzoekt de gemeente welke hulp jij of je naaste nodig heeft vanuit de Wmo.
Dit gesprek vindt meestal thuis plaats met een Wmo-consulent. Samen bespreek je wat er goed gaat, waar hulp nodig is en welke oplossingen mogelijk zijn.
Na het gesprek ontvang je een besluit over de ondersteuning.
Wat nu?
Wil je je alvast goed voorbereiden? Lees dan ook: Zo bereid je je goed voor op het keukentafelgesprek – 10 tips.